Musik...

...skall byggas utav glädje...

...av glädje bygger man musik!

Här finns de som är både glada och bygger.

Arrangörer och musikanter, grupper och soloartister.

Letar du Studentskylt? Klicka här!

Kerstin Forslund
www.musikrum.se Provlyssna (Själsfrände)

Egon Mattsson

www.egonmattsson.se Provlyssna (Fuostgangswaisa (original på Älvdalska))
Larz Kristerz dansbandsnostalgi från Älvdalen

www.larzkristerz.se Provlyssna (Sidovagnsmotorcykel)
Larz-Kristerz är orkestern som går tvärt emot alla dansband som dyker upp idag. När dessa orkestrar strävar efter att bli så popiga och moderna som möjligt, har Larz-Kristerz istället valt att gå tillbaka i tiden. Tillbaka till 70-talet med allt vad det innebär, med utsvängda byxor och stora kragar och puffiga ärmar på skjortorna. Soundet som ekade ut på folkparkerna för över 20 år sen tar vi vara på eftersom vi använder oss av en tidstypisk ljudanläggning.

www.littlearon.com Provlyssna (Hey Little Girl)
Bandet bildades tidigt på våren år 1999. Det började med att Anders lärde sin kusin Krille att ta sina första ackord på gitarren. Krille lärde sig snabbt sin första låt, 'Apache'. Anders körde solo och Krille kompade. Det lät naturligtvis lite tomt. Anders brorsa, Lars Johan, fick banka takten på ett gammalt Rogers-set. Det lät fortfarande lite tomt. Det behövdes en basist. Anders ringde till Carl och frågade om han kunde basgången till Apache. "-Ja, det ger sig nog", sa Carl. Sättning våren 1999:: Anders Tegnér/ gitarr, Carl Jönsson/ bas, Krille Tegnér/Gitarr och Lars-Johan Tegnér/Trummor. Apache lirades flitigt, om och om igen. Det började faktiskt låta hyfsat. Nu var det det där med namn på orkestern. Eftersom alla i bandet bodde på Öst-sidan om Österdalälven så tog de namnet East Side River Boys. Anders hade blivit kallad för Aron en längre tid och Elvis hette ju Aaron i andranamn, japp! ~Little Aron~. På senare år används namnet "Little Aron" mer som en benämning för hela bandet. --På scen: Little Aron's!
 
www.alvdalensspelmanslag.se
provlyssna (Ekor Anders Jumpa)

www.jonnycartong.se
Jonny Cartong bildades 1979 i Älvdalen.
Namnet tog man efter ett slanguttryck bland raggarna i Dalarna,
"Jonny Cartong" betydde att det var drag på festen.
Bandet blev 1980 uttaget till finalen i Vecko-Revyns talangjakt i konkurrens med 420 band från hela Sverige. I finalen slutade man på sjätte plats, inte dåligt för ett bonnrockband från Älvdalen
som tog allt med en klackspark.
I jan -81 åkte Jonny Cartong till Mora Träsks studio i Gävle.
Efter 29 timmar var "Give the Iron" inspelad, mixad och klar.
Plattan blev en lokal succe med låtar som Pripps Blå, Freda igen och mystiska "Ukin dug sigel auto blåst" (en förtida rap på älvdalska med bandets chaufför bakom micken).
Skivan fick fina recensioner i tidningarna: "Sensationell bonnrock" var rubriken Mats Olsson på Expressen använde "Det är bonnmusik med alla de enkla greppen i rakt nedstigande led från Chuck Berry men väldigt entusiastiskt och svängigt" skrev han vidare i sin lyriska recension.
"Småfräck tonårspop" var Hifi&Musiks rubrik för plattan. "Give the Iron innehåller ett osaligt hopkok av klichétexter och snabbt hoptotade musikaliska arrangemang, men då och då höjer sig gruppens inbyggda charm över genomsnittet och då blir deras skiva ett osande och småfräckt skitroligt dokument från onådens år-81" .
"Jonny Cartong kom med en av årets bästa LP" skrev Falu-Kuriren. 1982 spelade Jonny Cartong in en andra skiva "Äh, vi spelar ju rock". Även den fick fina recensioner. "Underligt och underbart" var rubriken på recensionen av Mats Bråstedt på Expressen.
"Jonny Cartong rasslar igång en rock som luktar mer pilsner och spya än parfym och tvål".
"Bonnrock från Älvdalen" skrev Dala-demokraten. "Nu är de tillbaka med mera bonnrock på en ny LP, i likhet med den första utgiven på eget skivbolag.
Och det är bara att gratulera, de fyra grabbarna i Jonny Cartong har gjort det igen!"
 
Sofia Alfredsson

Jag är munspelare och har spelat vanligt diatoniskt munspel i ca 8 år.
Har blivit en del jammande under julen.
Har nyligen börjat spela på kromatiskt munspel.
Det är betydligt svårare tycker jag, men det är väldigt kul.
Jag hade tillsammans med några musiker plockat ihop ett band som vi kallade Eivors.
Vi hade tre spelningar i Älvdalen under sommaren 2009.

Det var riktigt kul.
Text och musik skriver jag själv samt spelar munspel och sjunger. Musikanter är
Hasse Edvall gitarr
Mats Olén dragspel

Lena Willemark


FRIFOT

www.frifot.se
Lena Willemark är en av våra stora sångerskor, stadigt förankrad i folkmusiken hemifrån Älvdalen i Dalarna. Dess skatt av egensinniga låtar och visor förvaltar hon både som fiolspelman och, framförallt, som en mycket personlig sångerska med ett uttryck som inte låter sig begränsas av genreetiketter. Lenas Willemarks betydelse som stilbildare och inspirationskälla för den nya generationen svenska folksångerskor går inte att överskatta.
 
 
www.roadrunners.info.se Provlyssna (Talking Bout You )
Idén till det hela kom Morgan med. Vi hade planer på att spela Stray Cats. Men ett par veckor senare fick vi nys om det gamla finska rockbandet Hurriganes. Och vi fullständigt avgudade deras musik och bestämde oss snabbt att försöka lära oss ett par låtar. Daniel Degerman och Morgan Korsmoe satte sig ner i sitt hem och började ta ut låtarna och spela dem tillsammans. Det lät bra och de beslöt sig för att testa att spela lite mer seriöst. Så de hörde med klasskamraten Thomas Barke som är en erkänt duktig sångare och rocktrummis. Han var på direkt, utan några tvivel alls. Det lät bra redan från start tyckte vi och bestämde oss för att fortsätta tillsammans. Och här är vi nu. Vi har just nu cirka 20 låtar på lager som alla sitter rätt bra.
Sammanfattningsvis kan man säga att vi spelar Hurriganes kryddat med Stray Cats covers med lite distad gitarr. Demo är ute och en film från första spelningen likaså. Vi hoppas på en skiva till sommaren, om allt går som vi vill, förstås.
www.sunriseorkester.nu Provlyssna (Hej, Hej, Hej)
SUNRISE
utgår från Idre i norra Dalarna och har medlemmar från båda sidor av gränsen, 2 norrmän, och 2 svenskar (i ständiga diskussioner om sport, olja mm)
SUNRISE Återbildades våren-2000 och spelar en tuffare dansmusik med vissa inslag av country och god gammal rock´n roll.
Vi skriver en hel del av vårt låtmaterial själva och en av medlemmarna har skrivit låtar åt bla. Mats Rådberg & Rankarna.
SUNRISE är ett 100% liveband, dvs vi använder ingen sequenser eller någon annan form av färdiga bakgrunder och vi spelar gärna "after ski" eller liknande när tillfälle ges.
SUNRISE
siktar sakta men säkert mot heltid framöver och tar spelningar i stort sett hela Sverige & Norge.
Även under veckorna i viss mån.

www.scanexpress.nu Provlyssna (Kungen Av Campingplatsen)
 
Modern dansmusik från Älvdalen www.zafir.se
Modern dansmusik från Älvdalen
Vi spelar modern dansmusik med skön foxtrot och svängig bugg, främst från senare delen av 90-talet och framåt. En och annan goding från 60-,70-, och 80-talen brukar också dyka upp under danskvällarna.
Våra olika musikaliska erfarenheter färgar vårt sound och gör att det låter både country och rock om oss. Repertoaren är kort sagt varierad dansmusik med stort hjärta och ett väldigt hålligång.
 

TRAPPERNS

DANS PÅ LOGEN, KALASET ELLER KROGEN. RING TILL DANSBANDET MED REPERTOAR SOM ÄR MOGEN
Litet dansband som låter STORT för de som gillar Vikingarna och Sten & Stanley.
 
 
Hagström tar fram musiken inom dig www.albinhagstrom.se
AB Albin Hagström tillverkade mer än 700 000 dragspel och 120 000 gitarrer i Älvdalen åren 1925–1983, och de 
såldes i 48 egna butiker i Norden och av åtskilliga agenter över hela världen. Många olika modeller av dragspel och gitarrer finns utställda på porfyrmuseet. Vår egen tid representeras av dragspel och gitarrer tillverkade på den nu nedlagda Hagströmsfabriken – för både Zappa, Elvis och Jularbo har spelat på instrument som var tillverkade i Älvdalen.
En mycket intressant engelsk sida som handlar om Hagström finner du här.
Bälgdraget dragspelsklubb i Älvdalen www.balgdraget.com
Till "Bälgdraget" hälsas alla välkomna som har ett intresse för dragspel. Föreningen skulle från början bli en förening för gamla "Hagströmmare". Men det visade sig att det var så många andra som var intresserade av dragspelet och Hagströmepoken, att man lät föreningen vara öppen för alla med dragspelet som intresse.